İnfluenza Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Bulunduğumuz dönem içerisinde neredeyse her gün yeni bir salgın hastalıkla karşılaşılıyor. Son dönemlerde görülme sayısı her geçen gün artan ve her yaş grubunu etkileyen influenza ise Türkiye’deki yeni salgın olarak adlandırılıyor. İsim olarak yeni bir oluşum olmayan influenza, açığa çıkardığı semptomlar nedeniyle covid ile karıştırılabilir. Yapılan laboratuvar tetkikleri ile covid ve influenza arasındaki fark anlaşılabilir. İnfluenza salgını hakkında gerekli bilgilere sahip olunması ve önlemler alınması sağlık için büyük bir öneme sahiptir.

İnfluenza Nedir?

İnfluenza halk arasında grip olarak adlandırılan virüse bağlı gelişim gösteren bir hastalıktır. İnfluenza A ve İnfluenza B olmak üzere iki ayrı virüse bağlı gelişir. İnsanlarda sıkça karşılaşılan İnfluenza A virüsüdür. İnfluenza bulaşıcı bir hastalıktır. Solunum yolu, hasta kişi ile temas, hasta ile paylaşılan ortak yaşam alanlarında bulunan nesneler ile gerçekleştirilen temaslara bağlı olarak bulaşabilir.

Bulaştırıcılık ilk semptomların gözlemlenmesinden 1 gün öncesinde başlayabilir ve 7 gün kadar sürebilir. Açığa çıkardığı semptomlar nedeni ile covid veya nezle ile karıştırılabilmektedir. Covid, koronavirüse bağlı gelişen bir hastalık olurken nezle ise 100’den fazla virüsten kaynaklı olarak gelişebilir.

İnfluenza Belirtileri Nelerdir?

İnfluenza belirtileri virüsün bulaşması ardından bir veya iki gün içerisindeki kuluçka döneminin tamamlanması ile açığa çıkar. Sık görülen belirtileri arasında 38 ve 41 derece aralığındaki ateş, baş ağrısı, kuru öksürük, yorgunluk hissi, boğaz ağrısı, kas ağrıları veya kramplar ve burun akıntısı yer alır. Hastanın ateşlenmesi halinde yüksek ateş genellikle 3 veya 5 gün boyunca seyreder. Yorgunluk ve halsizlik semptomları ise daha uzun süreli olabilir. Genellikle semptomlar azalarak geçer ve bir hafta içerisinde kişi kendini daha iyi hissettiği bir hale gelir.

Hastanın farklı bir kronik hastalığı olması halinde iyileşme süreci uzayabilir veya gösterilen semptomların şiddeti artabilir. Küçük çocuklarda veya yaşlılarda gözlemlenmesi hayati riskler açığa çıkarabilir. Bundan dolayı influenza semptomu gözlemlenmesi halinde semptomların kontrol altına alınabilmesi için mutlaka bir doktora danışılmalıdır.

 

İnfluenza Tedavisi

Semptomların altında yatan nedenin tespit edilebilmesi adına boğaz kültürü tetkikine başvurulur. İnfluenza teşhisi konulması halinde doktor tarafından semptomları azaltmaya yönelik tedavi planlanması yapılır. Grip, viral bir enfeksiyon olduğundan antibiyotikler tedavi sürecinde etkili değildir. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı gerçekleştiren kişiler genellikle gereksiz yere antibiyotik kullanır.

Bilinçsiz antibiyotik kullanımı tedavi seyrini olumsuz yönde etkileyebilir. Bundan dolayı ilaca başlamadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır ve antibiyotik doktor tarafından reçete edilmelidir. Gribe yakalanan çocuklar ve genç yaştaki hastalarda aspirin kullanılması da önerilmemektedir.

Bu ilaçlar yerine dinlenerek, bol sıvı tüketerek, c vitamininden zengin beslenerek, doktor tarafından reçete edilmiş öksürüğü azaltıcı veya ateş düşürücü ilaçların kullanılması ile tedavi sağlanmalıdır. Semptomların artması halinde mutlaka doktora danışılmalı gerekli durumlarda hastaneye yatış gerçekleştirilmelidir.

İnfluenzadan Nasıl Korunulabilir?

İnfluenza salgını her geçen gün artarken influenzadan korunmanın önemi de vurgulanmaya başlanmıştır. İnfluenzadan korunmak için eşitli başlıklara dikkat edilmesi gerekir. En etkili korunma yöntemi aşılanmalıdır. Bahar döneminde görülme sıklığı artan influenzadan korunabilmek için her yıl sonbahar veya kış aylarında dileyen kişilere aşı uygulanır. Aşılar Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri kapsamında hazırlanır. Genel sağlık değerlendirmesi ardından aşı için uygun olan herkes aşılanabilir.

Hastalığı önlemenin en önemli yolu aşılamadır. Diğerleri ise maske kullanımı ve el yıkamadır. Kalabalık ve havasız ortamlar virüsün yayılımı için en uygun ortamlardır. Maske bu bulaşı engeller ve temas ile de bulaştığından el yıkama da en az maske kadar önemlidir. Bağışıklığı artırabilecek herhangi bir ilaç olmayıp dikkat edilecek birkaç nokta ile bağışıklık artırılabilir.

Bunlardan ilki çocuklarınızın zamanında uyumasıdır. Çocuklar akşam 21:00 itibariyle mutlaka odalarına geçmiş ve uykuya hazırlık yapmaya başlamış olmalılardır. Günlük beslenmede taze meyvelere mutlaka yer verilmelidir. Her gün yarım saat ile bir saat arası bir süre boyunca açık havada temiz hava ve güneş alınmalıdır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ates-yuksekligi
Ateş Yüksekliği

Ateş yüksekliği çocukluk çağı hastalıkları içerisinde aileyi en çok telaşlandıran, ür…

Devamını Oku
cocuklarda-omega-3-takviyesi
Çocuklarda Omega 3 Takviyesi

Balık yağı dünyada ilk olarak 1752 yılında Dr. Samuel Kay tarafından Romatizmal Eklem…

Devamını Oku
cocuklarda-otizm
Çocuklarda Otizm

Otizm, doğuştan olan ve çoğunlukla ilk üç yaşa kadar farkına varılabilen karmaşık öze…

Devamını Oku
Randevu Al