Sağlık Bakanlığı Ulusal Aşı Takvimini değiştirmiş olup tüm özel ve kamu kuruluşlarının tek tip aşı programı uygulamalarını, özel aşıların ise ücretli olarak yapılmasını önermiştir.
İçindekiler
Uyarılar ve Öneriler
Rotavirus aşılarının 1 valanlı olanı(Rotarix) 2 doz olarak, 5 valanlı olanı(Rotateq) 3 doz olarak yapılmaktadır. İdeali 2. ayda rotavirus aşısını başlatmakdır. Rotarix’in 6. aya kadar, Rotateq’in 8. aya kadar tamamlanması önerilmektedir.
- Doğumda - Hepatit-B - 1. Doz
- 1.Ayda - Hepatit-B - 2. Doz
- 2.Ayda - Difteri- boğmaca-tetanoz-çocukfelci-HİB’ i içeren 5’li karma, BCG, Pnömokok aşıları
- 4.Ayda - 5’li karma ve pnömokok aşılarının 2. dozları
- 6.Ayda - 5’li karma ve Hepatit-B aşılarının 3. dozları ile ağızdan çocuk felci aşısı
- 12.Ayda - Kızamık-kızamıkcık-kabakulak aşısı ile Pnömokok aşısının rapel dozu ve Suçiceği aşısı
- 18.Ayda - 5’li karma, 1. doz Hepatit A ve oral polio
- 24.Ayda - 2. doz Hepatit A Aşısı
Rotavirüs ve Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Rotavirus, meningokok ve HPV ( rahim ağzı kanseri ) aşıları özel aşılar olup ücretli olarak yapılabilir.
Rotavirüs; ishale ve benzer bağırsak bozukluklarına yol açan bir virüstür. Dünya çapında yaygın olarak görülen bir virüs olmakla birlikte, en sık bebeklik ve çocukluk çağlarında saptanır. Bu nedenle bebeklerde olası risklere karşı rotavirüs aşısı yapılmalıdır.
Rotavirüs aşısı, bebeklerde 1 ay arayla 2 doz olarak verilir ve ağızdan yutulacak şekilde sıvı bir formdadır. Rotavirüs hastalığı, 5 yaşın altındaki çocuklarda önemli bir mortalite (ölüm) nedenidir. Küresel olarak kullanılan iki rotavirüs aşısının etkinliği, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelere sunulduğunda, rotavirüs ile ilişkili mortalite ve hastaneye yatışlarda önemli azalmalar meydana geldiği gözlemlenmiştir.
Menenjit ise; beyni ve omuriliği kaplayan üç zarın (meninksler) iltihaplanması durumudur. Her yaştan insanda görülebilmekle birlikte, sıklıkla 2 yaşın altındaki bebeklerde karşılaşılma ihtimali daha yüksektir. Bebeğinizi etkileyen herhangi bir bakteri veya virüs beyin ve omuriliğe gittiğinde menenjit tablosu gelişebilir. Bu nedenle küçük yaşlardan temkinli olmak önemlidir.
Yeni doğanlarda da da menenjit nadir olarak görülse de oldukça yıkıcı bir tablodur. Bakteriyel menenjite sahip bebeklerde negatif kan kültürleri ve normal BOS (Beyin Omurilik Sıvısı) parametreleri olabilir. Doktor kontrolünde yapılacak antibiyotiklerle hızlı tedavi önemlidir. Yenidoğan Grup B Streptokok enfeksiyonlarını önlemeye yönelik çalışmalar halen devam etmektedir.
Rotavirüs Belirtileri Nelerdir?
Semptomlar, olası bir rotavirüs temasından yaklaşık 2 gün sonra şu şekilde görülebilir:
- Ateş
- Bulantı – kusma
- Mide ağrısı
- İshal
Çocuklarda rotavirüs varlığı halinde semptomların azalmasından 10 gün sonraya kadar taşıyıcı konumda olabilirler. Tuvalet sırasında kakalarında bulunan virüs ellerini yıkamadıkları taktirde ev eşyalarına ve temas yoluyla aile üyelerine bulaşabilir. Bu nedenle hijyen kurallarına dikkat etmek önemlidir.
Bebeklere Rotavirüs Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Rotavirüs aşısı 8 haftalık ve 12 haftalık bebeklerde toplamda iki doz olarak uygulanabilir. Tam koruma için en az 4 hafta ile 2 rotavirüs aşısı olunması daha güvenilir olacaktır.
8 haftalık bebeklerin 1.dozu kaçırması halinde 15. haftaya kadar 1. Dozu almaları mümkündür. 2.dozun kaçırılması halinde ise 24. Haftaya kadar 2.doz alınabilir.
Menenjit Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde menenjit; bakteriler, virüsler veya mantarlardan kaynaklı gelişebilir. Bununla birlikte viral menenjit en sık görülen menenjit türüdür.
Başlarda bakteriyel menenjit yaygın olarak görülse de aşının etkinliğinden sonra görülme sıklığı giderek azalmıştır. Mantar menenjiti de diğer türlere nazaran daha nadir görülen bir tablodur.
- Yüksek ateş
- Beslenme bozukluğu
- Bulantı – kusma
- Sürekli uyku hali
- Sinirlilik
- Bıngıldağın şişmesi (Baş kısmındaki yumuşak bölge)
Bebeğinizde şüphe ettiğiniz menenjit belirtileri mevcut ise; kan kültürü, kan testi, lomber ponksiyon ve CT tarama gibi doktor kontrolünde uygulanabilecek olan tanı yöntemlerine başvurabilirsiniz.
Bebeklere Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Menenjit aşısı, doktorlar tarafından önerildiği şekilde yapıldığında pek çok menenjit tablosunu önleyebilir. Ancak, hiçbiri %100 etkili değildir ve aşılanan bebekler dahi düşük ihtimal de olsa tekrar menenjite yakalanabilir.
Genellikle 2 yaş altı bebeklerde 9-23 aylık dönemde uygulanır ve toplamda 2 doz uygulanır. İki doz arası en az 3 ay ara verilmesi önerilir.