Bebeğim Neden Elini Emiyor?

Bebeğim neden elini emiyor sorusu birçok ebeveynin cevabını merak ettiği bir sorudur. Çünkü bebeklerde en sık karşılaşılan davranışlardan biridir. İlk etapta bu durum çok tatlı görünse de birçok anne baba, bu durumu alışkanlık haline getirmesinden endişe duyar.

Sonuç olarak müdahale edilmediğinde bebekler, parmaklarını yalamaya devam ederler. Ayrıca bir süre sonra bebeğinizin, neden parmaklarını ve ellerini yaladığını da merak edebilirsiniz. Özellikle karnı tokken emdiğinde bunun sebebini merak ediyorsanız sizlere bilgi vermek istiyoruz. 

Bebekler Neden Ellerini Emer?

Bebeklerin el emmesi garip gibi görünse de aslında uzmanlar bu davranışın, 4 yaşına kadar devam etmesinin normal olduğunu ifade eder.

Hatta birçok uzman, bu durumun 5 yaşına kadar da devam edebileceğini ifade eder. Bebeklerin ellerini emmesinin birçok farklı sebebi vardır. Bunların ayrı ayrı incelenmesi gerekir: 

Karınlarının Acıkması

Bebeklerde görülen l veya parmak emmesinin bir diğer önemli nedeni de acıkmalarıdır. Bebeğinizi gözlemlediğinizde daha çok acıktığında parmaklarını emdiklerini görebilirsiniz. Eğer karnı doyduğunda, emmeyi bırakıyorsa sebep tamamen budur. 

Bebeğin Erken Memeden Kesilmesi

Bebeğinizi erken memeden kestiğinizde, psikolojik doyuma yeterince ulaşamayan bebekler ellerini ve parmaklarını emer.

Bebeğinizi mümkün olduğunca 2 yaşına kadar emzirmeniz önerilir. Bu sürenin çok fazla uzaması da aynı şekilde bebekte alışkanlık yaratabilir. 

Sevgi Ve Güven Eksikliği

Bebeğin sürekli elini emmesi biraz garip gelebilir ancak çevresinden yeterince sevgi ve güven duygusunu alamadığında da olur. Bebeğiniz siz farkında olmasanız bile aslında çevresinde olan her şeyi hisseder.

Aile için tartışmalar, travmalar, kayıplar vesaire bunlar bebeğe olumsuz olarak geçer. Bu durumda kendini yeterince güvende hissetmeyen bebeğiniz ellerini emmeye başlar. 

Oral Haz Dönemi

Bebeğin parmağını emmesi 1 yaşından itibaren, psikolojik olarak doyum yaşamak isteyen bebeklerde başlar. 3-4 yaşına kadar devam eden bir oral haz dönemi vardır.

Bu dönemle birlikte bebeklerde en sık görülen şey, parmak emmedir. Özellikle 18 aylık olduğunda, bu durum en üst seviyeye çıkar ve bu dönemde daha fazla ellerini emme isteği uyanır. 

Aileye Yeni Bir Üye Katılması

Özellikle belirli bir yaştan sonra başlayan el ve parmak emmelerinin en önemli sebebi, bir kardeşinin olması sonucunda ilginin üzerinden dağılmasıdır. Özellikle ilgi çekmek için, kardeşini taklit edebilir

Uykuya Dalma Sorunları

Uykuya dalmakta zorluk çeken bebekler, parmaklarını biberon veya annelerinin memesi gibi düşünerek bu şekilde uyuyabilir. Bir süre böyle uykuya daldıktan sonra da tekrar tekrar parmaklarını emme eğilimi gösterir. 

Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerin en çok ellerini emmeye başladığı dönemlerden biri de diş çıkarma dönemleridir. Diş çıkarma dönemlerinde damakları çok kaşındığı için sürekli ellerini emme istekleri olur. Bir anda çok fazla eliniz ağzına götürdüğünde, dişlerinin çıkmaya başladığını da anlayabilirsiniz. 

Tokken Bebeklerin Ellerini Emmesi

Bebekler ellerini, daha çok aç olduklarında emdikleri için el emme alışkanlığı direkt akla aç olduklarını getirebilir. Ancak bazen tok olduklarında da ellerini emebilirler. Bu durumun da birçok sebebi olabilir. Bebeklerde el emme durumunda paniklemenizi gerektirecek bir durum söz konusu değildir.

Ama yine de bir anda başlayan el emme probleminin takip edilmesi ve bebeğin hayatındaki değişimlerin incelenmesi gerekir. Eğer bebeğinizi psikolojik ve duygusal olarak etkileyen durumlar söz konusu ise, bebeğin ellerini emme eğilimi göstermesi de son derece normaldir.

Bu gibi durumları engellemeli ve bebeğiniz için daha huzurlu bir yaşam alanı hazırlamalısınız. Bunun dışında bebek neden el emer gibi konularda çok fazla endişe duymamanızı önerebiliriz. 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bebek-emzirme
Bebek Emzirme

Bebek emzirme, sadece bebek ile anneye değil, aynı zamanda topluma da bulunduğu katkı…

Devamını Oku
bebek-emdigi-halde-neden-doymaz
Bebek Emdiği Halde Neden Doymaz?

Bebek emdiği hâlde neden doymaz, sorusuna cevap verebilmek için öncelikle sorunun gen…

Devamını Oku
bebeklerde-kaka-turleri
Bebeklerde Kaka Türleri

Yeni doğan bebekler günde ortalama 6 kez bezlenme ihtiyacı duyar ve bu durum bebeğini…

Devamını Oku
Randevu Al