Bebekler Neden Emeklemez?

Bebeklerin emeklememesi belirli bir yaş aralığına geldiklerinde başlar. Genellikle bu yaş aralığı 1 yaşından öncedir. Her bebekte ne zaman emekleme olacağı vesaire değişiklik gösterir. Ancak genel olarak bakıldığında 1 yaşını doldurmuş bebeklerde, halen emekleme olmaması takip edilmesi gereken konulardan biridir.

Hemen paniklemenize ve kaygılanmanıza gerek yoktur. Sadece 1 yaşını aşmayla birlikte bebeğinizin hareketlerini daha fazla gözlemlemeye başlayabilir ve bebeğinizin neden emeklemediğini anlamaya çalışabilirsiniz. 

Bebekler Ne Zaman Emekler?

Bebekler ne zaman emekler sorusunun cevabını bilmeyen ebeveynler, çok erken bir dönemden itibaren bebeklerinin emeklemesini kendine sorun edebilir. Ancak bebeklerin belirli bir fiziksel gelişimleri vardır ve bu fiziksel gelişimle birlikte emekleme gibi faaliyetlerde bulunabilirler.

Bebeğiniz 4 aylık olduğunda, ondan hemen emeklemesini bekleyemezsiniz. Uzmanlara göre bebekler, henüz 5-6 aylıkken desteksiz oturmaya başlar. Emeklemeye başlaması için, öncelikle desteksiz oturması gerekir. Desteksiz oturmaya başladıktan sonra da emekleme sürecine girebilir. 

Bebekler kaç aylıkken emekler sorusuna kısacası ortalama 7 ile 10 aylık arasında diyebiliriz. Tabi bu veri genel bir veridir ve her bebekte aynı şekilde işlemeyebilir. Bebeğiniz aşırı meraklı ve bir de kemik gelişimi çok iyi ise 6 aylıkken de emekleyebilir ya da tam tersi 11 aylıkken de emeklemeye başlayabilir

Bebeğim Emeklemediğinde Korkmalı Mıyım?

Bebeklerde emekleme süreci değişiklik gösterdiği gibi, bazı bebeklerde hiç emekleme olmadan direkt yürümeye başlama durumu da yaşanabilir. O yüzden bu süreçte biraz daha sakin kalmaya özen göstermeniz gerekir. Böylece, bebeğinizin emeklememe sorunu karşısında hemen paniklememeniz gerektiğini anlayabilirsiniz. Bebeğiniz sadece fiziksel olarak değil aynı zamanda psikolojik olarak da hazır olması gerekir. 

Bebeklerin bazısı, tamamen oturarak oyun oynamayı sever. Bu durumda da emeklemeye hevesi olmaz. Bu durumda da hiç sürünmeden direkt olarak yürüyebilir. Bir bebeğin en geç 14-15 aylara geldiğinde yürümesi beklenir. Bebeğiniz 15. aya kadar halen yürümeye ve sürünmeye başlamadıysa, bir doktora başvurabilirsiniz. 

Bebeklerin Geç Emeklemesinin Nedenleri

Emeklemeyen bebek çoğu anne ve baba da panik yaratır ancak bazen altta yatan sebep oldukça basit olabilir. Ama tabi fiziksel gelişim sürecini tamamlamış olmasına karşın, halen yürümeyen bebeklerde çok ciddi sağlık sorunlarının olabileceğini de unutmamanız gerekir. Bu yüzden mutlaka olası sebeplerin bilinmesi gerekir. Bebeklerin emeklemiyor olmasının sebepleri:

  • Bebeklerde emekleme gibi aktiviteler, kaba motor becerisinin tamamlanmasıyla başlar. Eğer bebeğiniz kaba motor becerilerini tamamlayamamışsa, emekleme ve yürüme konusunda zorluk çekebilir. 
  • Bebeğiniz, yaşına göre olması gereken kilonun üzerinde ise emeklemekte zorluk çekebilir. Aşırı kilolarından dolayı, emeklemekte güçlük çektikleri için motivasyonları azalır. 
  • Bebeğiniz belki bir şeylerin farkında değildir veya onun psikolojik olarak hazır olması gibi bir durum söz konusu olmaz diye düşünebilirsiniz. Ancak aslında bebeklerin algısı, yetişkinler kadar açıktır ve onlar da psikolojik olarak bir şeyi yapmak istemezlerse yapmazlar. 
  • Bebeğinizi, emeklemek için yeterince motive etmiyor olabilirsiniz. Uzaktaki bir oyuncağa veya eşyaya ulaşmak için yeteri kadar motive olmayan bebeğiniz daha çok yakınındaki oyuncaklarla ilgilenebilir. 
  • Bebeğinizde, emeklemesini engelleyecek ortopedik bir sorun olabilir. Bazı bebeklerde görülen ayakların içe doğru dönük olması durumu, bebeğin emeklemesini engelleyebilir. 
  • Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde halen emekleme, yuvarlanma ve sürünme gibi hareketleri yapmıyorsa serebral palsi rahatsızlığı olabilir. 
  • Bebeğinizi gözlemlediğinizde, emeklemek için kollarını kullanıyor ancak ayaklarıyla hareket edemiyorsa eklem rahatsızlığı olabilir. 

Bebeğim emeklemiyor diye endişe ediyorsanız, bebeğinizin gelişiminin sağlıklı olup olmadığını anlamak için uzman bir doktordan yardım alabilirsiniz. Böylece fiziksel bir problem olup olmadığını anlayabilirsiniz. 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

9-aylik-bebek-kilosu
9 Aylık Bebek Kilosu

9 aylık bebek kilosu; genetik, köken, cinsiyet gibi faktörlere bağlı olarak değişkenl…

Devamını Oku
bebegi-neden-uyumuyor
Bebeğim Neden Uyumuyor?

Bebeğim neden uyumuyor sorusunun cevabı birçok ebeveyni yakından ilgilendiriyor.…

Devamını Oku
bebeklerde-kaka-turleri
Bebeklerde Kaka Türleri

Yeni doğan bebekler günde ortalama 6 kez bezlenme ihtiyacı duyar ve bu durum bebeğini…

Devamını Oku
Randevu Al