Bebeklerde Hıçkırık

Hıçkırık her birimizin tecrübe ettiği, gündelik hayatımızın olağan akışında çoğu zaman dikkatimizi dahi çekmeyen ve genellikle zararsız olduğu var sayılan bedensel bir olgudur. Ancak yetişkinlerde görüldüğünde bu denli sıradan olan hıçkırık bebekler söz konusu olduğunda çok daha ciddi bir nitelik kazanır.

Öyle ki, pek çok ebeveyn için bebeklerde görülen hıçkırık başka sağlık problemlerine kapı aralayan bir göstergedir. Peki ebeveynler hıçkırığa yönelik bu endişelerinde ne derece haklıdır?

Bebeklerde Hıçkırık Neden Olur?

Hıçkırık, karın boşluğu ve akciğer boşluğu arasındaki diyaframın kasılması ve ses tellerinin hızla kapanmasıyla meydana gelir.

Çoğu zaman anne karnında başlayan ve yaş ilerledikçe azalan bu refleks tamamen normal kabul edilmekte ve bebeklerin gelişme sürecinin sağlıklı ilerlediğini göstermektedir. Hıçkırığa neyin yol açtığı ise tam olarak bilinmemekle birlikte birden fazla faktörün hıçkırmaya neden olabileceği düşünülmektedir.

Bu durumların hepsinde mide şişerek diyaframa baskı uygular ve hıçkırık meydana gelir. Dolayısıyla beslenme sırasında ve sonrasında yaygın olarak görülen hıçkırık bebeğin doyduğunun işareti olabilmekle birlikte, bebeğin daha yavaş ve gaz çıkarabileceği aralıklarla beslenme ihtiyacına da işaret edebilmektedir.

Hıçkırığa neden olabilecek diğer bir etken ise mide ısısında meydana gelen ani değişimlerdir. Bebeğe kısa süre içerisinde soğuk ve sıcak yiyecekler vermek hıçkırığa neden olabilmektedir.

Bebeğin beslenmesine bağlı nedenlerin yanı sıra bebek hıçkırığına neden olabilecek sebeplerden biri de halk arasında reflü olarak da bilinen gastroözogafeal reflü (GÖR) hastalığıdır. Hıçkırık tek başına reflü hastalığının belirtisi olmamakla birlikte, reflüyle ortaya çıkabileceği de unutulmamalıdır.

Bebeklerde Hıçkırık

 

Bebeklerde Hıçkırık Ne Kadar Sürer?

Bebeklerde hıçkırık gün içerisinde 10 dakika ya da daha uzun süre ve birden çok kere görülebilir. Bebekte bir rahatsızlık ve huzursuzluk gözlemlenmediği durumlarda hıçkırığın kendiliğinden geçmesi beklenmelidir.

Bebekte stres ve huzursuzlukta artış olduğu, kusma gibi problemlerin eklendiği durumlarda ise hıçkırığın nedenini anlamak için doktora başvurulmalıdır.

Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?

Hıçkırık bedenin doğal bir refleksi olduğu için hıçkırığı geçirmeye yönelik kesin bir yöntem bulunmamaktadır. Hıçkırık sırasında bebeği az az fakat sık sık emzirmek ve ardından dik tutarak sırtına masaj yapmak hıçkırığın geçmesini sağlayabilecek ve bebeği rahatlatabilecek yöntemler arasında sayılabilir.

Ayrıca hıçkırığın reflüden kaynaklandığı durumlarda bebeği dik tutmak olası bir kusmanın da önüne geçebilecek etkili bir yöntemdir. Hıçkırık sırasında bebeğe su vermek de hıçkırığın geçmesine yardımcı olabilir fakat bu yöntem yalnızca 6 aydan büyük bebeklerde uygulanabilir.

Hıçkırık sırasında bebeğin emziğini emmesi de bebeği rahatlatabilecek yollardan biridir. Tüm bu yöntemlerle birlikte hıçkırığın bebek için zararsız olduğu unutulmamalıdır. Hıçkırık sırasında bebeği strese sokacak davranışlardan uzak kalınmalı ve geçmesi için zaman tanınmalıdır.

image

 

Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Engellenir?

Bebeklerde hıçkırığı engellemek için ilk olarak hıçkırığın hangi durumlarda ve ne sıklıkla gerçekleştiğini doğru gözlemlemek gerekmektedir. Hıçkırığın gerçekleştiği anları not etmek nelerin bebekte hıçkırığa sebep olduğunu belirlemekte etkili olabilir. Beslenme sırasında ve sonrasında meydana gelen hıçkırıkları önlemek için birtakım önlemler almak mümkündür. Bu önlemler arasında;

  • Bebeği aşırı beslenmenin önüne geçmek için sık sık ama az az beslenmesini ve sıklıkla gaz çıkarması sağlamak,
  • Eğer bebek anne sütüyle besleniyorsa bir memeden diğerine geçerken gaz çıkarmasını sağlamak, eğer biberonla besleniyorsa biberonun yarısında bebeğin gazını çıkartmak ve 5-10 dakika mola verildikten sonra devam etmek,
  • Bebeğin beslenmesi sırasında hava yutmasını önlemek için biberonu ya da memeyi dışarıdan hava girmeyecek şekilde yerleştirmek,
  • Ve son olarak her beslemenin ardından bebeği 20-30 dakika dik tutmak ve sırtını sıvazlanmak

sayılabilir.

Bebeklerde hıçkırık sık karşılaştığımız bir sorundur. Bu sorunun başarılı bir şekilde çözülmesi her çocuk için farklı bir yöntem izlenmesi gerekebilir. Her bebeğin kişilik ve beden yapısı farklıdır. Bebeğinizde karşılaştığınız bu sorunlar için size en yakın sağlık kuruluşundan uzman hekim yardımı almanızı tavsiye ederiz.

Bebeklerde hıçkırıkla ilgili sorularınız için bize WhatsApp yoluyla ulaşabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bebekler-neden-ikinir
Bebekler Neden Ikınır?

Bebek ıkınması özellikle yenidoğan bebeklerde sıklıkla görülen bir durumdur…

Devamını Oku
bebegi-neden-uyumuyor
Bebeğim Neden Uyumuyor?

Bebeğim neden uyumuyor sorusunun cevabı birçok ebeveyni yakından ilgilendiriyor.…

Devamını Oku
bebeklerde-oksuruk
Bebeklerde Öksürük

Bebeklerde öksürük konusunu ele almadan evvel belirtmek gerekir ki öksürük, esasında …

Devamını Oku
Randevu Al