Yeni Doğan Bebekte Sarılık Tehlikesi

Yeni doğan sarılığı bebeklerde doğumun 24.saati sonrası görülebilen gözlerde ve ciltte sararma ile kendini gösteren bir durumdur. Bebeklerde karaciğer enzimlerinin tam gelişimini sağlayamadığı için oluşan olağan bir durumdur.

Anne baba arasında kan uyuşmazlığı olduğunda kandaki sarılık değerleri daha hızlı yükselir. Yeni doğan bebeğinizi  hiçbir problem olmasa dahi 3. Gün ile 5.gün arasında mutlaka bir Çocuk Hekimi muayenesine götürmelisiniz. Sarılık değerleri belli sınırların üzerine yükseldiğinde halk arasında ışık tedavisi olarak bilinen Fototerapi tedavisi gerekebilir.

Bu dönemde en çok karşılaştığım yanlış yönlenme florasan ışık altında bebeğin tutulması ya da sarı tülbent örtülmesidir. Bilmenizi isterim ki bu yöntemlerin hiçbir faydası yok.

Tam tersine zaman kaybı ve sarılığın daha da artmasına yol açabilen yanlış yöntemlerdir. Fototerapi ışığının farklı bir frekansı vardır, bebek bu ışık altında sadece bezi ile kalacak şekilde çıplak olmalı ve mutlaka özel bir göz bandıyla gözleri kapatılmalıdır.

Yeni Doğan Bebekte Sarılık Tehlikesi

 

Ve bebek çok daha sık emzirilmeli sezaryen doğumlar gibi effektif anne sütünün geciktiği durumlarda bazen mama ile takviye beslenme gereklidir. Nadiren sarılık değerleri tüm bu tedavilere rağmen daha da yükselip beyine zarar vermemesi için kan değişimi gerekmektedir.

Kliniğimde ağrısız acısız olarak Topuktan Kan aldırma yöntemiyle erken dönemde sarılık teşhisi konulmaktadır. Ciltten özel cihazlarla ölçülen sarılık yöntemleri de vardır ancak yanılma payları olup gerçek değerleri verememektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

anne-sutunun-onemi
Anne Sütünün Önemi

Hepiniz  gebelik sürecinizi, bebeğinizin sağlıklı olabilmesi için elinizden gele…

Devamını Oku
yenidogan-bebek-bakimi
Yenidoğan Bebek Bakımı

Yenidoğan bebek bakımında, özellikle ilk defa ebeveyn olmuş bireylerin aklında tek bi…

Devamını Oku
yenidogan-bebek-neden-emmiyor
Yenidoğan Bebek Neden Emmiyor?

Emme refleksi, bebek henüz anne karnındayken (gebeliğin 32-36. haftalarında) gelişir.…

Devamını Oku
Randevu Al