Bebeklerin Kafası Neden Terler?

Bebeklerde kafa terlemesi neden olur sorusu sıklıkla ebeveynlerin merak ettiği bir konudur. Çünkü bebeklerde en sık görülen durumların başında gelir. Normal şartlarda aslında bebek veya yetişkin fark etmeksizin kafa terlemesi sakıncalı bir durum değildir.

Ancak yine de bazı ebeveynler, telaşa kapılabilir. Bu durumun nedenlerini öğrendiğinizde, belki çok daha rahat olabilirsiniz düşüncesiyle sizlere bebeklerin başlarının terlemesinin olası sebeplerinden bahsetmek istiyoruz. 

Bebeklerde Kafa Terlemesinin En Önemli Nedenleri

Bebeklerde kafa terlemesi birçok nedene bağlı olarak gerçekleşebilir. Özellikle 3-9 ay arasında bu sorun çok daha fazla gözlemlenir. Baş terlemesi genel olarak çok ciddi sorunlardan kaynaklı yaşanmaz ancak bazen de ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Bu yüzden yaşanan terleme problemlerinin neden kaynaklandığını bilmek önemlidir. Bebeklerde baş terlemesi sorunun en belirgin nedenleri şöyledir: 

Fazla Kalın Giydirmekten Kaynaklı Terleme

Bebeklerde baş terlemesinin en sık nedenlerinden biri, olması gerekenden daha kalın giydirmiş olmanızdır. Bebekler içinde rahat hareket ettikleri ve nefes alabilen kıyafetleri daha çok sever. Terleme, vücutta fazla artan ısının düşürülmesini sağlar. Bu yüzden çok sıkı ve kalın giydirdiğiniz bebeklerinizde terleme görülmesi muhtemeldir

Oda Sıcaklığı Yüksektir

Bebeğiniz için en ideal oda sıcaklığı 22-23 santigrat derecesidir. Eğer bunun üzerine çıkarsanız ve yine bebeğiniz üzeri yeterince kalın ise terleme sorunu yaşanır. Özellikle uyurken odanın derecesini kontrol etmeli ve aşırı yüksek sıcaklıklarda uyumamasını sağlamalısınız. 

Emzirme Sırasında Terleme

Bebeğin emerken başının terlemesi bir diğer sık karşılaşılan durumlardır. Sanki sadece annesinin memesini emerken terliyor gibi düşünülse de aslında biberondan beslenirken de terler. Bunun en önemli nedeni, emme işlemi sırasında efor harcamasıdır. Beslenirken efor harcayan bebeğinizin, vücut sıcaklığı artar ve buna bağlı olarak da terleme meydana gelir. 

Enfeksiyona Bağlı Terleme

Yukarıda belirttiğimiz durumlar oluşmadığı halde, bebeğiniz fazla terliyorsa vücudunda enfeksiyon olabilir. Akciğer enfeksiyonu, zatürre, bronşit ve üst solunum yolu gibi enfeksiyonlar vücut ısısını artırdığı için terlemeye sebep olabilir. 

Kabızlığa Bağlı Terleme

Bebeklerde sıklıkla kabızlık sorunu ile karşı karşıya kalmak mümkündür. Sindirim sistemleri henüz gelişmemiş olan bebekler, yetişkinler gibi bu sistemi yönetemez.

Bu durumda da kabızlık sorunu ve buna bağlı olarak vücuttaki ısının artışı gözlemlenir. Kabızlık sürekli olan bir durum ise mutlaka doktora götürülmesi ve olası sebeplerinin belirlenmesi gerekir. 

Tiroit Sorununa Bağlı Olarak Terleme

Eğer bebeğiniz, uyurken yastığı ıslanacak biçimde terliyorsa, mutlaka tiroit hormonlarını kontrol ettirmeniz gerekir. Vücutta tiroit hormonunun fazla çalışması sebebiyle, aşırı terleme sorunu görülebilir. Bu durumda aşırı terleyen bebeğiniz, çok fazla kilo kaybı yaşar ve bu da onu güçsüzleştirir. 

Bebeğinizin Terlemesinin Diğer Sebepleri

Bebeğinizde, yukarıda belirttiğimiz durumların olmaması halinde de terleme meydana gelebilir. Bebeklerde terlemeye, Hodgkin adı verilen hastalıkta sebep olabilir. Oldukça tehlikeli bir kanser türüdür ve bu durumda bebeğinizin terlemesini takip etmeniz gerekir.

Serebral palsi ismi verilen ve beyinde bazı sorunlara neden olan hastalıkta ayrıca terlemeye sebep olur. Bebeklerde düşük bir ihtimal olarak reflü sorunu görülebilir. Bu reflü sorunundan kaynaklı olarak da terleme sorunu görülebilir. 

Görüldüğü gibi bebeklerde baş terlemesinin hem ciddi hem de ciddi olmayan sebepleri olabilir. Önemli olan bu sorunların ciddi ve ciddi olmadığını ayırt etmeniz gerekir. Bebeğimin kafası çok terliyor gibi bir paniğe kapılmak yerine, terleme dışında herhangi bir sorun olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.

Özellikle yukarıda bahsettiğimiz durumlarda terleme sorunu ile karşı karşıya kalıyorsanız, oda sıcaklığını doğru ayarlamalı ve bebeğinizin üzerinin çok sıkı olmadığından emin olmalısınız.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bebeklerde-geceleri-sik-uyanmak
Bebeklerde Geceleri Sık Uyanmak

Bebeğiniz yaşamın ilk günleri de günde 18-20 saate varan sürelerde uyuyacaktır. Şayet…

Devamını Oku
bebeklerde-burun-temizligi
Bebeklerde Burun Temizliği

Bebeklerde burun temizliği oldukça hassas bir konudur. Burun içindeki mukus kalı…

Devamını Oku
bebekler-neden-emeklemez
Bebekler Neden Emeklemez?

Bebeklerin emeklememesi belirli bir yaş aralığına geldiklerinde başlar. Genellik…

Devamını Oku
Randevu Al